Vragen? 0165 - 349 480 Snel en vakkundig advies
GraphicALL systems: één leverancier, altijd de juiste oplossing

Een houdbaarheidsdatum aanbrengen op levensmiddelen

Levensmiddelen dienen over een houdbaarheidsdatum te beschikken tenzij specifiek wordt vermeld dat dit niet hoeft. Bent u producent van levensmiddelen? Dan dient u hier uiteraard rekening mee te houden tijdens het verpakkingsproces. In deze blog vertellen wij u meer over de geldende regels en de beste apparatuur om houdbaarheidsdata op producten aan te brengen.
 

Regels omtrent houdbaarheidsdatum op levensmiddelen

Uiteraard zijn er regels verbonden omtrent het vermelden van een houdbaarheidsdatum op levensmiddelen. Ieder levensmiddel dient te beschikken over een houdbaarheidsdatum tenzij anders vermeldt. En dan is er ook nog verschil in een uiterste consumptiedatum en een datum van minimale houdbaarheid.   

U heeft twee mogelijkheden:

 • ‘Te gebruiken tot’ (uiterste consumptiedatum)
 • ‘Ten minste houdbaar tot (einde)’ (datum van minimale houdbaarheid) 

De optie die u kiest, hangt af van de bederfelijkheid van het product én het eventuele gevaar voor de menselijke gezondheid. De uiterste consumptiedatum aangeduid met ‘te gebruiken tot’ gebruikt u voor levensmiddelen die zeer bederfelijk zijn en na een korte tijd gevaar opleveren voor de menselijke gezondheid. Voor alle andere producten gebruikt u een datum voor minimale houdbaarheid aangeduid met ‘ten minste houdbaar tot (einde)’. (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit)
 

En dan zijn er ook nog de producten waarbij het niet verplicht is om een datum voor minimale houdbaarheid te vermelden. Denk bijvoorbeeld aan ongeschilde groenten en fruit, keukenzout, wijn en dranken met een alcoholgehalte van 10%.
 

Onze oplossingen voor het aanbrengen van een houdbaarheidsdatum op levensmiddelen

Het aanbrengen van een houdbaarheidsdatum op levensmiddelen kan op een aantal verschillende manieren. Wij lichten er een aantal voor u uit:

 1. Aan de hand van labels op producten
  Met het gebruik van labels op producten kunt u uw producten niet enkel onderscheiden van de rest, maar geeft u het product een eigen identiteit én kunt u deze voorzien van een houdbaarheidsdatum. Deze labels drukt u eenvoudig met een etiketprinter.

  Benieuwd naar ons uitgebreide aanbod etiketprinters?

  Bekijk onze etiketprinters
   
 2. Aan de hand van codering van een product
  Een houdbaarheidsdatum bevindt zich niet altijd op een label, maar kan ook op een deksel of glas worden gedrukt met een Inkjetprinter. Deze printers zorgen ervoor dat de THT- of TGT-datum op het product wordt gespoten met inkt. 
   
 3. Aan de hand van labels op pallets
  Met een speciale etiketteermachine kunt u pallets etiketteren en klaarmaken voor verzending. Een voorbeeld van een betrouwbare en snelle printer is de Markem Imaje 2200. Hiermee etiketteert u tot wel 120 pallets per uur met de noodzakelijke SSCC labels.

  Pallets etiketteren 

   
 4. Aan de hand van een Print & Apply oplossing
  Met een Print & Apply oplossing profiteert u van een kostenbesparende etiketteer oplossing die automatisch etiketten print én aanbrengt. Hiermee voorziet u producten geautomatiseerd van een geldige THT- of TGT-datum waardoor u het productieproces versnelt en de capaciteit kunt verhogen. 


Advies nodig?

Elk bedrijf en elk productieproces vraagt om een maatwerk oplossing. Geen situatie is hetzelfde. Het is daarom belangrijk dat u zich goed laat adviseren over een oplossing voor uw bedrijf. 

De productadviseurs van GraphicALL Systems kennen alle producten tot in de puntjes waardoor wij onze klanten kunnen voorzien van de gewenste informatie en producten.
 

Vraag vrijblijvend advies
 

Een houdbaarheidsdatum aanbrengen op levensmiddelen
Nieuws
We begrijpen dat het een grote investering kan zijn om nieuwe print- en scan apparatuur aan te schaffen. Zeker als u het enkel…
Wilt u optimaal gebruik maken van onze geleverde software zonder dat u onnodige fouten maakt? Kies dan voor één van onze…
Een van de trends waar we met zijn allen niet meer omheen kunnen is Cloud software. Het is de manier om altijd en overal bij uw…
Nooit meer wachten op geprinte labels of de juiste hoeveelheid etiketten? Handmatig etiketten stapelen en bundelen is verleden…
GraphicALL groeit! In de eerste maanden van 2023 hebben we bij GraphicALL maar liefst twee nieuwe collega’s mogen verwelkomen.…

COMPLEET

één aanspreekpunt voor alle identificatie technologieën

KENNIS

perfecte oplossingen door hardware en software te combineren

FULL COLOR

meest uitgebreide assortiment full color etikettenprinters in Nederland

SERVICE

eigen technische dienst en helpdesk

GraphicALL systems werkt o.a. samen met:
AfiniaLabel-Logo-grey.jpg
arca.png
bartender.jpg
datalogic.jpg
logo-dpr-srl-grey.png
dtm-grey.jpg
epson_logo-grey.jpg
honeywell.jpg
Labelmate-logo-grey.jpg
Markem_Imaje_Logo_grey.jpg
Loftware_Nicelabel_Logo_Stacked.png
movilitas-zw.png
quicklabel.jpg
Royal_Brinkman_Logo_grey.jpg
Toshiba-Leading-Innovation-Logo-gray.png
Unitech_logo-grey.jpg
sato-grey.png
vipcolor_logo-grey.png
Zebra_grey.jpg
Gratis advies 

Heeft u vragen over het identificeren van uw producten ? Maak dan vrijblijvend een afspraak met één van onze specialisten door het contactformulier hiernaast in te vullen.

Contact

Moment geduld...
Zoek een product